WeCreativez WhatsApp Support
Kalp ve Damar Hastalıkları hakkında tüm merak ettiklerinizi anında bize ulaştırabilirsiniz.
Merhabalar, Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Doğumsal Kalp Hastalığı Nedir?

Konjenital (Doğumsal) Kalp Hastalığı

Doğumsal kalp hastalığı, doğum sırasında kalpte bulunan yapısal bozukluk olarak tanımlanabilir. Gebeliğin ilk 8 haftası içinde ortaya çıkar. En sık görülen doğumsal anomalidir. Ailede bu tür bir hastalık görülmesi olasılığı arttırmaktadır. İnisulin kullanan şeker hastası kadınların gebeliklerinde daha sık görülür. Gebeliğin ilk 8 ayında ilaç kullanılması, röntgen ışınları, kızamıkçık gibi enfeksiyonlar anomali ihtimalini arttırır. Kalbin dinamik ve anatomik yapısını değiştirebilen çok büyük bozukluklar veya belirti vermeyen ufak anomaliler olabilir. Doğum öncesi 14. Haftadan sonra fetal ekokardiyografi yapılarak kalp bozuklukları ana karnında teşhis edilebilmektedir. Ancak daha hassas tetkikler 23. Haftada yapılabilir.

Doğuştan kalp kusurları

Bir bebek kalp kusuru ile doğarsa, genellikle kalp kapakçıklarında, odacıklar arası duvarlarda veya kalbin etrafındaki kan damarlarında bir sorun (kusurlu) olduğu için kalp düzgün çalışmamaktadır. Kusur, kanın normal şekilde akmasını engelleyebilir ve kalp gelişimini etkileyebilir. Doğuştan kalp kusurları basit veya karmaşık olabilir.

Morarma, sık nefes alma, çabuk yorulma, nefes alma zorluğu, gelişme geriliği, sık solunum yolu infeksiyonu, bayılma sık görülen belirtilerdir. Doğumsal Kalp Hastalıkları, asiyanotik(morluk olmadan) ve siyanotik (morluk ile) olmak üzere ikiye ayrılır.

Tüm Konjenital kalp hastalığı olan kişilerde operasyon öncesi ve sonrası kapak enfeksiyonu ( endokardit ) riski vardır. Enfeksiyonu önlemek için başka operasyon veya müdahaleler (diş çekimi gibi) öncesi bir antibiyotik kullanmalıdır. Ağız içi hijyeninin sağlanması da endokardit riskini azaltan önemli bir faktördür.

Doğuştan Kalp Hastalığına Ne Sebep Olur?

kalp ilaçları

Doğuştan kalp hastalığı, kalbin yapısında erken dönemde meydana gelen gelişimsel bir problem sonucunda ortaya çıkar. Kusur tipik olarak kalpteki normal kan akışına müdahale eder ve bu da nefes almayı etkileyebilir. Araştırmacılar kalbin neden doğru şekilde gelişmediğinden tam olarak emin olmasalar da, şüpheli nedenler şunları içerir:

  • Kalp kusuru olan ailelerde görülme olasılığı daha yüksektir.
  • Hamilelik sırasında belirli ilaçları almak, bir çocuğu kalp kusuru için daha yüksek bir risk altına sokar.
  • Hamilelik sırasında alkol veya yasadışı uyuşturucu kullanmak, bir çocuğun kalp kusuru olma riskini artırabilir.
  • Gebeliğin ilk üç ayında viral enfeksiyon geçiren annelerin kalp kusuru olan bir çocuk doğurma olasılığı daha yüksektir.
  • Şeker hastalığında olduğu gibi artan kan şekeri seviyeleri, çocukluk gelişimini etkileyebilir.
  • Doğuştan kalp kusuru olan bir çocuk dünyaya getiren kadınların, kalp kusuru olan başka bir çocuk doğurma riski daha yüksektir.

Diğer doğum kusurları ile birlikte kalp kusurları da ortaya çıkabilir.

Doğuştan Kalp Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Doğuştan kalp hastalığı belirtileri

Doğuştan kalp kusuru genellikle hamilelik ultrasonu sırasında tespit edilir. Örneğin, doktorunuz anormal bir kalp atışı duyarsa, belirli testleri uygulayarak sorunu daha fazla araştırabilir. Bunlar bir ekokardiyogram, bir göğüs röntgeni veya bir MRI taramasını içerebilir . Teşhis konulursa, doktorunuz doğum sırasında uygun uzmanların hazır olduğundan emin olacaktır.

Bazı durumlarda, doğuştan kalp kusurunun belirtileri doğumdan bir süre sonrasına kadar ortaya çıkmayabilir. Kusurlar genellikle rutin fiziksel muayeneler sırasında bulunur.  Kalp kusurları olan yenidoğanlar şunları yaşayabilir:

  • mavimsi dudaklar, cilt, parmaklar ve ayak parmakları
  • nefes darlığı veya nefes almada zorluk
  • beslenme zorlukları
  • düşük doğum ağırlığı
  • göğüs ağrısı
  • gecikmiş büyüme

Diğer durumlarda, doğuştan kalp kusurunun semptomları doğumdan yıllar sonra ortaya çıkmayabilir. Semptomlar geliştiğinde şunları içerebilir:

  • anormal kalp ritimleri
  • baş dönmesi
  • nefes almada zorluk
  • bayılma
  • Karında veya göz çevresinde şişlik.
  • Hızlı kalp atımı.
  • yorgunluk

Doğumsal kalp hastalığı nasıl teşhis edilir?

Doğumsal kalp hastalığı nasıl teşhis edilir?

Kalp kusurlarını teşhis etmek için yapılan testler şunları içerebilir:

  • Steteskopla kalbi dinlemeyi içeren fizik muayene.
  • Göğüs röntgeni
  • Kalp atış hızı modellerini test etmek için elektrokardiyogram
  • Ekokardiyogram (ses dalgalarını kullanarak kalbin fotoğraflarını çeker).
  • Kardiyak kateterizasyon(kalp fonksiyonu hakkında ayrıntılar elde etmek için bir damardan kalbe ince bir tüp yerleştirilir).

Doğumdan önce

Doktorlar hamilelik sırasında bazı sorunlar bulabilirler. Doktorunuz, bebeğinizin doğumundan önce aşağıdakilerle bir kusuru tespit edebilir:

Fetal ekokardiyogram. Bu test , kalbin hareket halinde olduğunu göstermek için ultrason ile yapılan resimleri kullanır , böylece doktorunuz kalp kapaklarında ve yapısında bozuk olan durumları görebilir. 

Gen testi. Bir genetikçi , hamileliğinizden önce veya hamileli sırasında küçük bir kan örneği alır . Bu önemlidir, çünkü siz veya bir aile üyesinde bir anormallik varsa, çocuğunuzun buna sahip olma şansı% 50’ye kadar artabilir.

Çocuklukta

Bebeklerde veya çocuklarda başka sorunlar da bulunabilir. Doktor, sağlığını kontrol etmek için çocuğunuzun kalp atışını dinler. Alışılmadık bir ses veya kalp hırıltısı duyarlarsa , aşağıdakiler gibi daha fazla test isteyebilirler:

Ekokardiyogram. Bu, kalbin fotoğraflarını çeken ağrısız bir ultrason türüdür. Neredeyse her türlü doğuştan kalp kusurunu tespit edebilir ve genellikle bir saatten az sürer.

Elektrokardiyogram ( EKG). Bu, kalbin elektriksel aktivitesini ölçer. Bu test, aritmi adı verilen kalp ritmi sorunlarını teşhis edebilir ve kalbin çok büyük veya çok çalışan kısımlarını bulabilir.   

Göğüs röntgeni. Bir röntgen, doktora genişlemiş veya alışılmadık şekilli bir kalbin belirtilerini gösterebilir ve akciğerlerdeki sıvı gibi kalp yetmezliği belirtilerini ortaya çıkarabilir .

MRI ve BT taramaları. Manyetik rezonans görüntüleme ve bilgisayarlı tomografi taramaları, kalbin ayrıntılı görüntülerini sağlayabilen iki tür daha görüntüleme testidir.  

Nabız oksimetresi. Bu, çocuğunuzun kanındaki oksijen seviyesini bir parmak sensörü aracılığıyla ölçer. Çok az gösteriyorsa, bir kalp problemine işaret edebilir.

Kalp kateterizasyonu. Önceki testlerden herhangi biri çocuğunuzda doğuştan kalp kusuru olduğunu gösteriyorsa, doktorları kalp kateterizasyonu önerebilir. Bir doktor, kalbe ulaşmak için kol veya bacaktaki bir kan damarından çok ince, esnek bir tüpü (kateter olarak adlandırılır) yönlendirir. Kateterden boya koyarlar ve ardından kalbin içini görmek için X-ışını videolarını kullanırlar. 

Yetişkinlerde 

Doğuştan kalp kusurları olan bazı insanlar, yaşamlarının ilerleyen dönemlerine kadar sorunları olduğunu fark etmezler. Doktorunuz rutin bir fiziksel durum sırasında sorunlar bulabilir veya semptomları fark edebilirsiniz. Doktorunuz, ekokardiyogram gibi bir kalp testi yaptırdıktan sonra da bulabilir.

Doğumsal kalp hastalığı nasıl tedavi edilir?

Doğumsal kalp hastalığı nasıl tedavi edilir

Doğuştan bir kalp kusurunun tedavisi, kusurun türüne ve ciddiyetine bağlıdır. Bazı bebeklerin zamanla kendiliğinden iyileşen hafif kalp kusurları vardır. Diğerlerinin kapsamlı tedavi gerektiren ciddi kusurları olabilir. Bu durumlarda tedavi aşağıdakileri içerebilir:

İlaçlar

Kalbin daha verimli çalışmasına yardımcı olabilecek çeşitli ilaçlar vardır. Bazıları ayrıca kan pıhtılarının oluşmasını önlemek veya düzensiz bir kalp atışını kontrol etmek için de kullanılabilir.

İmplante Edilebilir Kalp Cihazları

Doğuştan kalp kusurlarıyla ilişkili bazı komplikasyonlar, kalp pilleri ve implante edilebilir kardiyoverter defibrilatörler (ICD’ler) dahil olmak üzere belirli cihazların kullanılmasıyla önlenebilir. Bir kalp pili, anormal bir kalp atış hızını düzenlemeye yardımcı olabilir ve bir ICD, yaşamı tehdit eden düzensiz kalp atışlarını düzeltebilir.

Kateter İşlemleri

Kateterizasyon teknikleri, doktorların göğsü ve kalbi cerrahi olarak açmadan belirli doğuştan kalp kusurlarını onarmalarına izin verir. Bu işlemler sırasında, doktor bacaktaki bir damara ince bir tüp yerleştirecek ve onu kalbe kadar yönlendirecektir. Kateter doğru pozisyona geldiğinde, doktor defekti düzeltmek için kateterden geçirilen küçük aletler kullanacaktır.

Pulmoner kapak darlığını tedavi etmek için kateter, kaynaşmış yaprakçıkları ayırmak için pulmoner kapakta şişirilen küçük bir balonla donatılmıştır.

Açık kalp ameliyatı

Doğuştan kalp kusurunu onarmak için kateter prosedürleri yeterli değilse, bu tür bir ameliyat gerekebilir. Bir cerrah, kalpteki delikleri kapatmak, kalp kapakçıklarını onarmak veya kan damarlarını genişletmek için açık kalp ameliyatı yapabilir.

Kalp nakli

Doğuştan kalp kusurunun düzeltilemeyecek kadar karmaşık olduğu nadir durumlarda, kalp nakli gerekebilir. Bu prosedür sırasında çocuğun kalbi, bir donörden alınan sağlıklı bir kalp ile değiştirilir.

Doğumsal kalp kusurlarını önlemek için neler yapılabilir?

Doğumsal kalp kusurlarını önlemek için neler yapılabilir

Çoğu durumda, kalp kusurlarını önlemenin bir yolu yoktur. Ancak bazı önlemler alınabilir:

  • Hamile bir kadın, kendisine reçetelenmemiş alkol veya ilaç almamalıdır.
  • Bazı kronik rahatsızlıkları olan kadınlar (diyabet, nöbet bozukluğu veya fenilketonüri gibi) hamile kalmadan önce doktorlarından ilaçlar veya özel diyetler konusunda tavsiye istemelidir.
  • Hamile kalabilen bir kadın,doğum kusurlarını önlemek için günde 400 mikrogram folat veya folik asit almalıdır .

Doğuştan kalp kusurları olan çocuklar için prognoz (görünüm) nedir?

Prognoz kusura bağlıdır. Çoğu durumda, doğuştan kalp kusurları olan çocuklar normal bir hayat yaşamaya devam ederler. Çoğu durumda, kalp kusurları olan kişilerde kalp ve kapakçık enfeksiyonu geliştirme riski daha yüksektir. Kalp zarının enfeksiyonu olan endokarditi önlemek için belirli diş veya cerrahi prosedürleri geçirirken antibiyotik almaları gerekebilir.

Call Now Button