Fallot Tetralojisi, doğduğunuzda kalbinizin yapısındaki dört anormallik nedeniyle vücudunuza yeterli oksijeni almayı zorlaştıran bir kalp rahatsızlığıdır. Bebeklik döneminde yapılan ameliyatlar, bu rahatsızlığı düzeltir ve kan akışının daha iyi olmasına yardımcı olur, ancak bir uzman doktor ile ömür boyu takiplere ihtiyacınız olacaktır. Ameliyattan sonra bile spor aktivitelerini sınırlamanız gerekebilir.
Fallot tetralojisi nedir?
Anne karnında kalp gelişimi esnasında dört ayrı bozukluğun doğduğu bir kalp rahatsızlığıdır. Bu sorunlar bebeğin kalbinin tüm vücuda yeterli oksijen göndermesini zorlaştırır. Fallot tetralojili bir kalpteki yapısal anormallikler nedeniyle, oksijenden fakir kan aort damarına ve oradan da tüm vücuda dağılır. Böylelikle siyanoz dediğimiz cildin mavi-mor renkte görülmesinde sebep olur.
Kalbin normal kan akışı
Kanınız normalde her kalp atışında belirli bir rotada hareket eder.
- Kan vücudunuzdan (dokular oksijeni aldıktan sonra) sağ kulakçığa (üst odacık) geri gelir ve sağ karıncığınıza (kalbinizin alt kısmı) iner.
- Kan, sağ ventrikülünüzden pulmoner arterinize gider, böylece ciğerlerinizden oksijen alabilir.
- Artık içinde oksijen bulunan kan, pulmoner venler yoluyla sol ventrikülünüze ve aorttan vücudunuza geri döner.
Fallot tetralojisinin dört anormalliği
- Sol ve sağ karıncıklarınızı ayıran duvarın içinde oksijensiz kanın içinde oksijen bulunan kanla birleşmesini sağlayan bir delik ventriküler septal defekt (VSD) vardır.
- Pulmoner kapak ve ana pulmoner arteriniz yeterince geniş değildir, bu nedenle her kalp atışınızda akciğerlerinize yeterince kan gidemez.
- Aort sağa doğru yer değiştirmişştir. Sadece sol ventrikülün üzerinde olmak yerine, üsttedirler ve her iki ventriküle de açıktırlar çünkü ventriküller arasındaki duvar tam değildir. Bu, pulmoner arterinize (akciğerlerinizden oksijen almak için) gitmesi gereken kanın aortunuza gitmesine neden olur.
- Sağ ventrikül çevresindeki kas duvarı çok kalındır (sağ ventriküler hipertrofi), çünkü kalbin diğer anormalliklerini telafi etmek için gerekenden daha fazla çalışır.
Fallot tetralojisi kimlerde daha fazla görülür?
Fallot tetralojisi, erkek cinsiyetli bebeklerde daha sık olma eğilimindedir. Down sendromu veya diğer kromozom bozuklukları olan bebeklerde daha sıklıkla Fallot tetralojisi görülür .
Fallot tetralojisi ne kadar yaygındır?
Fallot tetralojisi nadirdir. Her yıl doğan yaklaşık 2.500 bebekten biri Fallot tetralojisine sahiptir. Bununla birlikte, daha yaygın doğuştan kalp kusurlarından biridir.
Fallot tetralojisinin belirtileri nelerdir?
Fallot tetralojisi semptomları hafif, orta veya şiddetli olabilir. Genellikle tedavi olmazlarsa zamanla kötüleşirler.
Oksijensizlik nöbeti
Fallot tetralojisi tedavisi görmemiş bebekler, beslenirken, ağlarken veya kaka yaparken veya sonrasında uyarı vermeden oksijen seviyeleri düştüğünde “Oksijensizlik nöbeti” geçirebilirler. Oksijensizlik nöbeti birkaç dakika kadar kısa ve birkaç saat kadar uzun olabilir. Bebeğiniz bir öksijensizlik nöbetinden sonra çok uyuyabilir.
Bir oksijensizlik nöbeti belirtileri şunları içerir:
- Çok mavi bir cilde sahip olmak.
- Gevşek bir vücuda sahip olmak.
- Çok yorgun hissetmek.
- Huzursuz olmak.
- Bir ebeveyne cevap vermemek.
- Bilincini kaybetmek.
- Nefes almakta zorlanmak (çömelme pozisyonu buna yardımcı olabilir).
- Konvülsiyonların olması.
- Vücudunun bir tarafını kısa bir süre hareket ettirememek.
Fallot tetralojisi semptom ve bulguları
- Mavi görünen cilt (siyanoz).
- bayılma
- Steteskoptan duyabileceğiniz bir mırıltısı.
- Nöbetler.
- Yemek yeme isteği pek yok.
- baş dönmesi
- Yavaş yavaş kilo almak.
Fallot tetralojisi komplikasyonları
Fallot tetralojisi ile diğer sağlık sorunları ortaya çıkabilir, örneğin:
- Daha yüksek sayıda kırmızı kan hücresi.
- Sinüzit (sinüs enfeksiyonu).
- Beyin apsesi.
Fallot tetralojisine ne sebep olur?
Fallot tetralojisine neyin neden olduğu tam olarak bilinmiyor.
Olası nedenler şunlardır:
- Çocuğunuzun DNA’sındaki bir şey değişmiş olabilir ve bu değişiklik nadiren bir ebeveynden gelir. Kalbinde bir anormallikle doğan bir ebeveyn, normalde bunu çocuklarına aktarmaz. Bununla birlikte, her iki ebeveynde de kalp sorunu varsa risk daha yüksek olabilir.
- Hamileyken sigara içiyorsanız veya belirli tansiyon veya akne ilaçları alıyorsanız, kalp sorunu olan bir bebeğe sahip olma riskiniz daha yüksek olabilir.
- Hamileyken kızamıkçık veya şeker hastası olmak, alkol almak veya kötü beslenmek bebeğinizi doğuştan kalp problemi riskine sokabilir.
- 40 yaşından sonra hamile kalmak bir risk faktörü olabilir.
- Fenilketonüri (bir amino asit birikimi) adı verilen nadir bir durum, çocuğunuzun kalp sorunu riskini artırabilir.
Fallot tetralojisi nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz, bebeğiniz doğmadan önce veya sonra Fallot tetralojisini teşhis edebilir. Genellikle yaşamın ilk birkaç haftasında veya ayında tanı konulur.
Doğum öncesi testler
Doğum öncesi testler sırasında, doktorunuz bir ultrason görüntüsünde Fallot tetralojisi gibi görünen bir şey görebilir. Hamileliğinizin 18 ila 22. haftaları arasında, doktorunuz , kalp yapısının normal olup olmadığını görmek için bebeğinizin kalbinin fetal eko kardiyogram veya ultrason görüntüsünü kullanabilir.
Bebeklik döneminde testler
Bebeğinizde Fallot tetralojisi varsa, doktorunuz bebeğinizin kalbini dinlerken büyük olasılıkla bir kalp mırıltısı duyacaktır. Nabız oksimetresi ile yeni doğan bebeğinizin oksijen seviyesini kolayca kontrol edebilirler. Düşük oksijen seviyesi gösteriyorsa, doktorunuz kalbin ekokardiyogramını veya ultrasonunu yapabilir. Her iki test de ağrısızdır ve bebeğinizin cildinin yüzeyinden geçmez.
- Nabız oksimetresi: Bebeğinizi eve götürmeden önce, doktorunuz kanında ne kadar oksijen olduğunu öğrenmek için yeni doğan bebeğinizin ayaklarına veya ellerine sensörler yerleştirecektir.
- Ekokardiyogram: Bebeğinizin kalp yapısını ve kalbinin ne kadar iyi çalıştığını göstermek için ses dalgalarını kullanır.
Fallot tetralojisi nasıl tedavi edilir?
Fallot tetralojili bebekler ameliyat olmaz ise semptomlar genellikle kötüleşir. Bebeğiniz doğumdan hemen sonra kanın kalpte olması gerektiği gibi hareket etmesini sağlayacak bir ameliyat geçirebilir. Pulmoner kapağı ve pulmoner artere giden yolu büyütebilirler. Ve iki karıncık arasındaki deliği yamalayabilirler, böylece oksijensiz kan, içinde oksijen bulunan kanla karışmaz.
Bebeğiniz ameliyat için çok küçük veya zayıfsa, doktorunuz tam onarımı yapana kadar daha basit bir prosedür (açık kalp ameliyatı değil) yapabilir. Doktorunuz, kanın akciğerlere ulaşmasına yardımcı olmak veya bir kateter prosedürü yapmak için aortun büyük arterlerinden biri ile pulmoner arter arasına bir şant veya tüp koyabilir.
Tedavinin komplikasyonları
Çoğu zaman, Fallot tetralojisi tam düzeltme ameliyatından sonra, pulmoner kapak sızdırır. Bu olursa, çocuğunuzun fiziksel aktivitelerini sınırlaması gerekebilir. Çocuğunuzun pulmoner kapağı iyiyse, normal aktivitelerini yapabilirler. Çocuğunuzun ameliyattan sonra anormal kalp ritmi riskide daha yüksek olabilir.
Bebeğiniz ameliyat olana kadar, onların oksijensizlik nöbetlerine yardımcı olabilirsiniz. Bebeğiniz nefes almakta güçlük çektiğinde, onu çömelme pozisyonuna getirin (dizleri göğse doğru iterek). Doktorunuz, kan akışını iyileştirmek için ekstra oksijen ve beta bloker ilaçlarla yardımcı olabilir.
Çocuğunuza yardımcı olmak için yapabileceğiniz diğer şeyler arasında aşağıdakiler de yer alır:
- Yeterince sıvı almalılar.
- Çok sıkı egzersiz yapmayın.
- İlaçların düzenli kullanılması.
Riskimi nasıl azaltabilirim?
Uzmanlar Fallot tetralojisinin nedenini bilmese de, doğmamış bebeğinizin Fallot tetralojisi riskini şu yollarla azaltabilirsiniz:
- Hamileyken tütün ürünleri kullanmayın.
- Bazı akne ve tansiyon ilaçlarından kaçının. Doktorunuzdan hamilelik sırasında alabileceğiniz ilaçları isteyin.
- Fenilketonüriniz varsa, daha az protein tüketin.
- Hamilelik sırasında kızamıkçık kapmanızı önlemek için kızamıkçık aşınızın hala etkin olduğundan emin olun.
- Diyabetinizi kontrol altında tutun.
Fallot tetralojim varsa ne bekleyebilirim?
Fallot tetralojisi ameliyatı normal bir kan akışı yolu oluştursa da, aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka sorunlarınız olabilir:
- Kalbinizde enfeksiyon (endokardit) geçirme riskiniz daha yüksek olabilir, bu nedenle diş bakımı önemlidir. Antibyotikler diş doktorunun müdahaleleri sırasında enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir.
- Fallot tetralojisi olan bebeklerin gelişmesi ve büyümesi daha yavaş olabilir. Onlara yardım etmek için fiziksel, konuşma veya mesleki terapiye ihtiyaçları olabilir.
- Anormal kalp ritmi (aritmi) riskiniz daha yüksek olabilir.
- Doktorunuz hamile kalmadan önce kalbinizi kontrol etmesi gerekebilir ve düşük yapma riskiniz daha yüksektir. Ayrıca, bir yetişkin olarak kalp sorununuzla ilgili belirli ilaç türleri ve doğum kontrolü ile sınırlandırılmış olabilirsiniz.
Fallot tetralojisine genel bakış
Tıbbi gelişmelerle birlikte Fallot tetralojisi olan bebeklerin görünümü geçmişte olduğundan daha iyidir. Bugün Fallot tetralojisini düzeltmek için ameliyat olan bebeklerin çoğu aktif hayatlara sahiptir. Doğuştan kalp hastalığı konusunda uzmanlaşmış bir kardiyolog ile düzenli kontrollere ihtiyaçları olacaktır.
Bebekken Fallot tetralojisi ameliyatı olan bazı yetişkinler, pulmoner kapaklarını değiştirme ameliyatı gibi yetişkinlikte ilaç, tıbbi bakım veya ameliyat gerektiren sorunlar geliştirebilir.
Ne zaman bakım aramalıyım?
Fallot tetralojisi ameliyatından sonra çocuğunuzun, çocukların kalplerinde uzmanlaşmış bir sağlayıcı ile düzenli takip randevularına ihtiyacı olacaktır. Bu bakım yetişkinliğe kadar devam edecektir.
Acile ne zaman gitmeliyim?
Bebeğiniz şiddetli bir oksijensizlik nöbeti geçiriyorsa, onu en yakın acil servise götürün.
Doktoruma hangi soruları sormalıyım?
- Çocuğumun ameliyattan sonra spor aktivitelerini sınırlaması gerekecek mi?
- Çocuğumun ek ameliyatlara ihtiyacı olacak mı?
- Varsa, çocuğumun hangi ilaçları alması gerekecek?