Belirtiler hızla ortaya çıkıyor: Göğsünüzün sıkıştığını hissediyorsunuz, kalp atış hızınız fırlıyor ve terlemeye başlıyorsunuz. Bu endişe verici bir senaryo ve zihniniz neler olduğunu anlamaya çalışıyor. Kalp krizi mi? Yoksa panik atak mı? Aradaki farkı söylemek genellikle zor olabilir.
Her iki olay da ciddidir ve uygun tedaviyi alabilmeniz için hangisini yaşadığınızı bilmek önemlidir.
Kalp krizinin belirtileri nelerdir?
Kalp krizi genellikle kalbe kan sağlayan ve kalbi besleyen bir atardamarın tıkanması nedeniyle olur. Yaygın kalp krizi belirtileri şunları içerir:
- Göğüs ağrısı veya basıncı.
- Kalp çarpıntısı ya da çarpma.
- Baş dönmesi veya baygınlık hissi.
- Soğuk terleme veya
- Çene, boyun, kollar, omuzlar veya sırt gibi vücudun üst kısmında ağrı veya rahatsızlık.
- Nefes darlığı.
- Mide bulantısı ya da kusma.
- Yaklaşan kıyamet hissi.
Kalp krizi yaşamı tehdit edebilir, bu nedenle semptomların geçip geçmediğini görmek için beklemeyin. Kalp krizi belirtileriniz varsa derhal tıbbi yardım alın.
Panik atağın belirtileri nelerdir?
Panik ataklar, ezici bir korku veya endişenin ani bir saldırısıdır. Panik ataklar yaşamı tehdit etmez, ancak yaşam kalitenize ve zihinsel sağlığınıza zarar verirler.
Düzenli veya sık panik ataklar geçiren kişilerde panik bozukluğu, bir tür anksiyete bozukluğu olabilir. Ancak panik bozukluğu ttanısı almamış olsa bile herkesin başına izole bir panik atak gelebilir.
Panik atak belirtileri şunları içerir:
- Ani güçlü kaygı ve korku duyguları.
- Göğüs ağrısı.
- Nefes almada güçlük.
- Yaklaşan kıyamet hissi.
- Kalp çarpıntısı.
- Titreme
- Halsizlik veya baş dönmesi.
- Mide ağrısı veya mide bulantısı.
Panik atak ile kalp krizi arasındaki fark
Bu iki durumun semptomları endişe verici derecede benzer olabilir. Onları birbirinden ayırabilmeniz için temel farklılıklar şunlardır:
Ağrının yeri?
Hem panik ataklar hem de kalp krizi göğüs rahatsızlığına neden olur, ancak bir fark vardır. Kalp krizi ile ağrı kol, çene veya boyun gibi diğer bölgelere yayılıyorken, Panik atakta ise, ağrı genellikle göğüste kalır.
Göğüs ağrısı nasıl hissediliyor?
Kalp krizi şöyle hissettiriyor:
- Göğüste basınç hissi.
- Sıkışma hissi veya sanki göğsünüze bir fil oturmuş
- Mide ekşimesi gibi ağrı veya yanma hissi.
Panik atak şöyle hissettiriyor:
- Keskin veya sapan ağrı (kalp krizi için tipik değildir).
- Tanımlanması zor olan kalp atışı veya göğüste rahatsızlık hissi.
Tetikleyiciler nelerdir?
Kalp krizi , panik atakta bulunmayan bir işaret olan fiziksel zorlanma veya efordan sonra olma eğilimindedir . Yürüyüş sonrası veya bir merdiven çıktıktan sonra kalp krizi geçirebilirsiniz ancak,egzersizden sonra duygusal bir stres tetikleyicisi olmadıkça panik atak geçirmezsiniz.
Peki ya semptomlar sizi geceleri vurursa? Hem panik atak hem de kalp krizi sizi uykudan uyandırabilir. Ancak önemli bir fark var: Gece vakti veya gece panik atak geçiren kişilerde genellikle gündüz panik atakları da olur.
Bu nedenle, göğüs ağrısı veya diğer semptomlarla uyanırsanız ve panik atak geçmişiniz yoksa, bu bir kalp krizi belirtisi olabilir.
Ne kadar devam eder?
Panik atak semptomları birkaç dakika veya bir saat kadar sürer. Ardından semptomlar kaybolur ve kendinizi daha iyi hissedersiniz. Ama kalp krizi geçiriyor iseniz bu belirtiler geçmeyecektir.
Kalp krizinin ağrı ve semptomları devam edebilir veya daha iyi ve kötüye gittiği dalgalar halinde gelebilir. Kalp krizi, ağrı ölçeğinde 9 veya 10 gibi şiddetli göğüs ağrısına neden olabilir. Daha sonra ağrı tekrar kötüleşmeden önce 3 veya 4’e gerileyebilir ancak tamamen ortadan kalkmayacaktır.
Panik atak sırasında kalp atış hızınıza ne olur?
Çoğu durumda, panik atak, taşikardi olarak da bilinen hızlı bir kalp atışını tetikler . Kalp atış hızı dakikada 200 atıma kadar veya daha da hızlı olabilir.
Hızlı bir kalp atış hızı, baş dönmesi ve nefes darlığı hissetmenize neden olabilir. Veya göğsünüzde çırpınma veya çarpma hissedebilirsiniz. Genellikle duygusal strese tepki olarak ortaya çıkan ve sadece birkaç dakika süren taşikardi zararlı değildir. Ancak bu düzenli olarak gerçekleşirse veya olası kalp krizi belirtileriniz varsa, tıbbi yardım almanız gerekir.
Panik atak kalp krizine neden olabilir mi?
Panik atağın kalp krizine neden olma olasılığı düşüktür, ancak mümkündür. Duygusal stres her iki durumda da rol oynar. Hem panik atak hem de kalp krizi, stresli bir durum sırasında veya sonrasında ortaya çıkabilir. Ancak çoğu zaman insanlar duygusal strese tepki olarak kalp krizi yerine panik atak geçirir.
Anksiyete, depresyon veya kronik stres yaşayan kişilerde kalp problemleri riski daha yüksek olabilir. Kronik stres, kalp krizi ve felç riskini artıran yüksek tansiyona neden olabilir .
Kalp krizinin hafif belirtilerini bilmemizde fayda var
Bir kalp krizi aniden ortaya çıkmış gibi görünebilir. Ancak çoğu durumda, anjina olarak bilinen kalp hastalığına bağlı göğüs ağrısı, bir kardiyak olaydan günler veya haftalar önce ortaya çıkar.
Omuz veya göğsünüzde bir sancı veya biraz ağrı hissedebilirsiniz, ancak bunun başka bir şey olduğunu düşünebilirsiniz. Bu tip şikayetler kısa süreli gelip, geçer. Daha sonra ağrı daha da kötüleşir veya kendinizi biraz halsiz hissedersiniz. Sonrasında ise kalp krizi başlar. Bu erken işaretlerin anlaşılması zor olabilir ancak farkında olmamız ve erken doktora başvurmamız hayat kurtarıcıdır.
Göğüs ağrısı ve kalp krizi semptomlarınız var ise güvenli yolu seçin
Kalp krizi tıbbi bir acil durumdur. Panik atak ise tıbbi acil bir durumdeğildir. Ancak semptomlardakibenzerlik nedeni ile onları birbirinden ayırmak zor olabilir. Böyle bir durumda “panik ataktır geçer” diyerek riske girmemeliyiz.
Göğüs ağrınız veya diğer kalp krizi belirtileriniz varsa – ya da kalp krizi ya da panik atak olup olmadığından emin değilseniz – derhal tıbbi yardım alın.